2014. november 30., vasárnap

A falu lakóinak összefogásával épült Betlehem Tiszaörvényen.

Lehetőségeink


Október közepén vált elhatározássá az ötlet, hogy megvalósítsunk egy újabb örvényi lehetőséget
(magyarázat: "Lehetőségeink" szóval arra a tömérdek problémára utalunk, mely megoldásra vár Tiszaörvényen). A nem túl vonzó Liget- Füredi sarokra tervezte egyre bővülő csoportosulásunk egy Betlehem megépítését, mely ellensúlyozhatná a szennyvíz átemelő, a trafó és a szelektív kukákkal komponált faluközpont lehangoló látványát.

Az egykori rendezvényteret ma a szennyvízátemelő teszi alig használhatóvá

Tervezés


A tervezés gördülékenyen ment, igazi közösségformáló alkalmak voltak, ahol mindenki bedobhatta az ötletét, és azokat megvitatva alkottuk meg a végső koncepciót. Elsődleges szempont volt, hogy kis költségvetéssel, minél több újrahasznosított anyagból dolgozzunk. Minden hozzávalót a falu lakói adtak össze, s mindenki önkéntesként vett részt a munkában.

Engedélyezés


Néhány napig aggódtunk ugyan, mivel az engedélyezés annak ellenére sem haladt gördülékenyen, hogy biztosítottuk az illetékeseket arról, hogy semmilyen anyagi vagy dologi költség nem terheli majd Tiszafüred költségvetését. A probléma végül lakossági nyomásra megoldódott.

Hogyan készült  


Az előkészületek során a Hölgyek elkészítették a bábokat, sok-sok zöld csokrot, fenyőágat, csillagokat, üstököst és egy csodaszép adventi koszorút készítettek. A férfiak a hozzávalók keresgélése közben találtak egy kézilabda kaput, néhány deszkát, cserépléceket, több kéve nádat, szalmát, drótot és szegeket.

Utolsó simítások Józsefen és Márián

Amíg a magyar foci romokban hever keresünk a kapunak egy hasznos elfoglaltságot
Had mutatkozzak be: Mária vagyok és szállást keresünk. :)

Szép, szép a szennyvíz szivattyú, de az adventi koszorú százszor szebb nála


Mária közelebb áll és már látja, amit az aggódó József még nem: Hamarosan elkészül a szállásuk


November 30-án reggel 9-kor már népes társaság verődött össze a helyszínen. A Hölgyek csokrokat kötöttek, a bábokat csinosítgatták, amíg a férfiak a keretet és a szerszámokat hordták a helyszínre.
Az építés minden lényeges mozzanatát megörökítettük, így aki esetleg lemaradt, most átélheti az izgalmakat és a jókedvet, s talán legközelebb már együtt építkezhetünk.

A bölcsőnél fő a biztonság

Az átalakulás megkezdődött

Némi hulladék nád és máris takaros falak emelkednek

A legpöttömebb építő a hölgyek egy részének gyűrűjében

Ahha, hát tűzőgéppel könnyű :)


Délelőtt főként a váz építésével és megerősítésével telt. A hideget forró teával vészeltük át, ebédre pedig finom tarhonyás paprikás krumplit ettünk.

Ez igen finom ebéd volt. 

Fogyott a tea és jól esett a friss pogácsa is


Délután pedig már a díszítésé és a berendezésé volt a főszerep.

Lassan helyére kerül minden

Mennyi zöldség!! :)
 Majd kevéssel kettő után úgy éreztük elkészültünk.
Olyan kép sajnos nincs, amin mindenki egyszerre rajta van, így csak mi pózolunk a kész művel

Gyertyagyújtás


Este 17:30 kor legalább 45 - 50 ember gyűlt össze, hogy együtt gyújtsuk meg Advent első gyertyáját.

Mindenki nevében szeretnénk köszönetet mondani minden résztvevőnek és azoknak is akik előzetes vagy majdani munkájukkal segítik, hogy Tiszaörvény egy olyan hely legyen, ahol az emberek összetartanak, mert abból ilyen nagyszerű dolgok születnek.

Hírdetés


Adventben minden vasárnap 17:30- kor várunk mindenkit Tiszaörvényre a Betlehem melletti adventi koszorúhoz, hogy közös éneklés mellett gyújtsuk meg a soron következő gyertyát.

Jó pihenést mindenkinek. Csodálatos nap volt.



Csatlakozz Facebook csoportunkhoz ide kattintva!

1 megjegyzés:

  1. Gratulálunk a remek teljesítményhez, a szervező és csapatmunkához. Iskolapéldája az egészséges közösségteremtő munkavégzésnek, a nemes célok elérése érdekében.

    VálaszTörlés